• Dávida Míra

Ég kékje a tapétán

Mi a különbség a lakberendezés és a belsőépítészet között? Mi köze az art deconak, vagy az op-artnak a modern lakásbelsőkhöz? Kik alakítják az otthonok divatját és vajon honnan indulnak a trendek, a divatszínek?

A rendszerváltás utáni időszak lakberendezési revelációja minden bizonnyal a '90-es évek legelején hazánkban megnyitó svéd lakberendezési áruház új típusú dizájnszemléletének volt köszönhető. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és az országban se szeri, se száma a kisebb-nagyobb lakberendezési boltoknak, valamint az általuk kínált, az otthonokba egy az egyben átültethető, kész enteriőröknek. Mégis, az eltelt pár évben némi változás érezhető: egyre többekben merül fel az igény arra, hogy a lakásuk ne csak praktikus és otthonos legyen, hanem életszemléletük, stílusuk tükrévé is váljon – és ehhez lakberendező segítségét kérik.

Vintázs vagy minimál

Ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a különbség a lakberendező, a belsőépítész, valamint a lakásfelújítást vezető kivitelező munkája között.

– Mikor elkészül az épület váza, a térkialakítást a belsőépítész végzi, aki komplex statikai és gépészeti feladatokat is megold, miközben a látvány és a stílus az, amiért a lakberendező felel, vagyis a magasabb művészi szinten megjelenített belső terek összességét álmodja meg. E két terület azonban mindenképpen társszakmának tekinthető – szögezi le Nemes Mónika belsőépítész-lakberendező. Szerinte azonban kissé felhígulóban van a szakma, a néhány hónap alatt elvégezhető gyorstalpaló tanfolyamok hallgatói sokszor nem kapják meg azt az elméleti hátteret, amit a több éves egyetemi képzés adhat. Hiszen csak a grafikai tervezőprogram használatának elsajátítása egy évet vesz igénybe, de a művészettörténettől az anyagtanon át a bútortervezésig számos kurzust hallgatnak a szakirányú képzésben tanuló egyetemisták.

Persze e helyzetre is igaz: ahol kereslet van, ott növekszik a kínálat is. Ráadásul a gazdasági trendek alakulása alapján a dizájnipar jelentősége folyamatosan nőtt – legalábbis a koronavírus-járvány elindulásáig. A szakember szerint, bár a pandémia miatti válság kétségtelenül jelen van, mégis egyértelműen pozitív tendencia érezhető, egyre többen kérnek fel lakberendezőt otthonuk átalakításához, aminek okai persze igencsak változatosak lehetnek. Van, aki a lakását szeretné látványos átalakításokkal felturbózni, hogy magasabb áron válhasson meg tőle vagy adhassa ki, és van, aki egy jellegzetes stílusba szeret bele és mert sem ideje, sem energiája utánajárni, hát szakembert kér fel a megvalósításhoz.

– A megrendelőim főként a lakberendezés, szépség és design iránt nyitottabb emberek. Tudják, hogy ez is egy szakma amit hosszú évekig tanulni kell. A közös bennük, hogy elismerik: fontos, hogy milyen környezet veszi körül őket a mindennapokban, hiszen a rosszul berendezett lakás igen frusztrálóvá válhat. És belátják, hiába tetszik nekik egy adott stílus, szín, vagy anyag, előfordulhat, hogy ezek együttes alkalmazása kioltja egymást a lakótérben – magyarázza Nemes Mónika, aki elmeséli, hogy előfordult már praxisa során, hogy egy házaspár minimál stílusban akarta átrendezni a lakását, majd egy romantikus párizsi hétvége után a bohókás-romantikus francia beütésű vintázs mellett döntöttek. Az egymással gyakorlatilag szöges ellentétben álló stílust a lakberendező gyakorlott szeme és képzelőereje szelídítette az elfogadható kompromisszumig. Persze van, hogy a lakberendezőnek olyan stílusban kell terveznie, ami teljesen idegen tőle, ám erre is van megoldás. Megpróbál a kuncsaft fejével gondolkodni, az ő ízlésével látni, és így tervezni meg a vágyott enteriőrt. Miközben ha kell, finomít az elképzeléseken és meggyőzi a megrendelőt, ha vállalhatatlan túlzásokba esne. Hiszen ez is feladata: ízléses életteret kialakítani.

Fókuszban a klasszikus kék

Persze mint minden alkalmazott művészeti ágban, itt is léteznek évente változó, aktuális divatok. A minden év tavaszán megrendezésre kerülő milánói vásáron, a Salone del Mobile-n Európa minden pontjáról idesereglő dizájnerek, lakberendezők és enteriőrtervezők értesülnek a legújabb trendekről, a színekről, anyagokról, formákról. Idén a világ legnagyobb dizájn és lakberendezési eseménye sajnálatos módon elmaradt a koronavírus miatt, ám a trendek alakulását a szakmai fórumokon nyomon követhetik a tervezők.

– Az idei év uralkodó színtrendje a klasszikus kék, amihez persze idén is rendeltek kiegészítő színpalettát: ezek a vízkék, a szürkéskék és a lila árnyalatai. Örök divat alapszínként a szürke a bézs a fehér mindenféle árnyalatában. Az elmúlt években a lazac, a viola, üdezöld, rózsakvarc szerepelt az uralkodó színtrendek között – mondja a lakberendező, aki szerint ezek inkább csak kiindulópontot jelentenek egy-egy tervezésnél, ahogyan a formák, minták és a szokatlan anyagok párosításai is.

– Az elmúlt időszakban nagy trendje volt a szőrmének, sőt a lakkbőr hatású bútoroknak is, de volt, mikor az op-art hatású burkolat egy-egy nagyon karakteres színnel párosítva, például vadító ciklámen színű bútorral jelent meg a kiállított enteriőrben – teszi hozzá Nemes Mónika. Persze minderre inkább inspirációként tekintenek a tervezők, valahogy úgy, ahogyan a divathéten egy-egy divattervezőnek a kifutón látható, égbekiáltóan őrült kreációi nem, csak a letisztult, hordható öltözékei kerül a boltokba, és azok csak színeikben, esetleg formavilágukban emlékeztetnek a kifutón látott darabokra. Talán nem olyan meglepő – ami ugyancsak a divat világával állítható párhuzamba –, hogy a lakberendezés, a dizájn legfontosabb központjai Amerika, Japán, Franciaország és Olaszország.

Csináld magad!

Érdekes ugyanakkor, hogy a dizájnközpontokból érkező impulzusok mellett mennyi minden befolyásolhatja szűk környezetünk esztétikáját. A II. világháború utáni időszak lakáshiányának megoldására már az ötvenes évektől gombamód nőttek ki a földből a lakótelepek, ezek fénykora leginkább a '70-es évekre tehető. A paneltechnológiával épült, sematikus épülettömbökben kialakított két-három szobás, szűk alapterületű lakásokba a szocialista ipar gyártotta modern tucatbútorok illettek, míg a polgári világ egykori darabjai, a nagyszülőktől örökölt stílbútorok, a kristálycsillár vagy éppen a zongora nemcsak hogy nem fért be a puritán praktikussággal tervezett enteriőrbe, de úgy kirítt onnan, mint a feszület a pártirodából. A századelőn uralkodó összművészeti stílus, a szecesszió előzményének tekinthető Arts and Crafts mozgalom is szembement az ipari forradalom során elterjedt gépesített sorozatgyártással, az egyedi alkotásokat, a kézművességet helyezte előtérbe. Napjainkban pedig egyre népszerűbb a környezettudatosság és a fenntarthatóság gondolata, ami idén kiemelkedő jelentőségű lesz, ezt is jelzi, hogy az egyik igen népszerű festékgyártó cég „vissza a természethez” elnevezéssel illette a mélykék és olajzöld színvilágú festékeit, utalva a természetes környezetre, és persze az idei uralkodó divatszínre is. E példákból is kitetszik, sok esetben jól körülírható okokra is visszavezethető egy-egy művészeti stílus, vagy akár egy karakteres trend térnyerése, és nem szakítható ki az adott történelmi kor igencsak bonyolult politikai, gazdasági, társadalmi szövetéből.


– A mai kor lakberendezési trendjei igen sokfélék és szerteágazóak, több stílus élhet egymás mellett. Az emberek általában nem vonzódnak a régi idők enteriőrjeihez, hiszen senki sem akar múzeumban élni. Ám újragondolva, a letűnt korok stílusainak egyes elemei újra divatossá válhatnak, mint ahogyan történik ez például a régóta divatos art deco-val, ami idén visszaköszön például a bútorok formavilágában, vagy a fekete és az arany hatású kiegészítőkben – magyarázza a szakember, aki szerint a másik hívó szó idén a környezettudatosság. A maradék anyagok, a kidobásra szánt holmik újrahasznosításával készült tárgyak reneszánszát éljük, elég csak a DIY mozgalomra, (Do It Yourself) gondolni: raklapból, akár az erdőből hazavitt kisebb fadarabokból, a padláson talált lomokból átalakítás után olyan tárgyakat komponálhatunk a lakásunkba, amik új szemlélettel gazdagíthatják az otthon fogalmát, és látványnak sem lesznek utolsók.


Szentei Anna írása 2020. júniusában jelent meg a demokrata.hu online magazin kultúrával foglalkozó rovatában, mely alapjául cégünk tervezőjével készített interjúja szolgált.


kapcsolat

  • MOBIL:
    +36205252606
  • EMAIL:
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • CÍM:

    1042 Budapest, Árpád út 56, 1.em. 21.üzlet

Minden jog fenntartva! © 2021 nemesterstudio.hu