• Dávida Míra

7 lakberendezési trend 2020-ból

Ez az év tele volt váratlan, nehéz és kihívást jelentő eseményekkel, melyek erősen próbára tették mindannyiunk alkalmazkodóképességét és türelmét, legyen az a mindennapi életünk akár legjelentéktelenebbnek tűnő része. Otthonunk fontossága és funkciója kibővült: A tér egyszerre a munka, a család és a kikapcsolódás helyévé vált, amely alaposan megtúráztatja mindannyiunk tűrőképességét – főleg, ha ezt mind meg is kell ossza másokkal.

Ha trendekről beszélünk, manapság hajlamosak vagyunk a világmárkák által diktált aktuális divatot alapul venni és az alapján meghatározni azokat. Némi igazság alapja van, hiszen egész arzenálnyi trendkutató munkáját veszik igénybe az újabb és újabb kollekciók kialakításakor, valamint igen nagy mértékben befolyásolják a közízlést is, mivel könnyen elérik a vásárlókat termékeikkel. Ám ennél azért árnyaltabb a helyzet. Én úgy írnám körül: divatok a trendek pillanatnyi képkockái melyek komponenseit és mutatóit képzik egy nagyobb társadalmi, esztétikai és életmódbéli állapotnak. De mik is ezek napjainkban?

1 vagy a termeszetessegre
 • I.  Vágy a természetességre

Nem újkeletű dolog visszavágyni a város betondzsungeléből egy egészen más, nyugodtabb és természetesebb légkörbe. Ez az igény napjainkban egyre fokozódó tendenciát mutat. Lásd a rengeteg szobanövényvásárt és csereprogramot vagy épp a különleges növények iránti elképesztő keresletet. A természetesség a nyers alapanyagok, főleg a kő és a fa textúráinak előtérbe helyezésében nyilvánul meg. A nyers cementfelületek organikusnak ható, letisztult képe is ezt idézi. Ezen felül a különböző durva szövetek és kárpitok és a kézművességet és a kézi megmunkálást idéző, néha szándékosan tökéletlen tárgyak jelzik az emberek igényét az egyedibb, természetesebb és humánusabb hangulatot keltő atmoszférára.


2 termeszet inspiralo elem 2

 • 1.  természet, mint konstans inspiráló elem

A természetesség nem csak alapanyagok szintjén valósul meg: a formák és a színek tekintetében ugyanúgy jelen van. A természetben fellelhető formák tagadhatatlanul tökéletesre vannak csiszolva – némely matematikai pontossággal leírható, elképesztő megtervezettségről tanúskodik (Fibonacci, fraktál, aranymetszés stb). Az ember, mint a természet része és eleme önkéntelenül is vonzódik azokhoz a formákhoz, amelyek mélyen a kollektív tudattalanjába ivódtak, felfigyel rájuk, tetszik neki és otthonosnak, kellemesnek érzi. A tervezők mást sem tehetnek, mint követik és kutatják e tökéletesség nyitját és azt átültetik munkáikba is.


1 vagy a termeszetessegre 2

 • 3.  Nyitott terek, transzparencia

A transzparencia témaköre igen sok asszociációt von maga után. A nyitottságot, a korrektséget sugallja, s azt, hogy nincs titkolni való, hátsó szándékot sejtető ügyleteink. Egy tér nyitottsága fénnyel tölti meg annak minden részletét, átláthatóvá teszi. A közösséget akaratlanul is fókuszálja és egymásra utaltatja, amelyet pozitív hatásai mellett az intimitásunkról való lemondásként is értelmezhetünk. Az üveg felületek, a többfunkciós terek bátorságot követelnek meg, a megosztást és a kitárulkozást eredményezik. A benti és kinti tereket is átformálja ez a gondolkodás, már olyan értelemben, hogy azt alig hajszálvékonyan választja el egymástól. A kertünk a nappalink része és fordítva - a lakás részévé válik a növényzet és a kinti valóság.


4 okosotthon

 • 4.  Okos hűtő, wifi a sütőben

Az okosotthonok rendszere tán mindenkinek ismerős lehet, ha csak hallomásból is. Dióhéjban annyi, hogy az otthonunkat automatizálhatjuk, személyre szabhatjuk és kényelmesebbé tehetjük vele. Háztartási eszközeink, világítási és gépészeti rendszerünk összekapcsolható és egy központi vezérlőrendszer által működtethető. Az okos otthonok tárgyai programozhatóak, felismerik és érzékelik egymást csak úgy, mint a ház lakóit. Soha nem látott összhang valósul meg.


5 ultramax nagyon minimal

 • 5.  szupermaximál, ultraminimál

A trendekhez tartozik egy fajta minta és szín eszköztár is, ha úgy tetszik motívumkincs, melyet ruháinkon, bútorokon és lakástextíliáinkon egyaránt viszontláthatunk. A minták csoportjait és fajtáit szinte lehetetlenség lenne frappánsan összefoglalni e rövidke cikkben, mégis megkísérelhetjük, hogy egy nagy vonalakban felvázolt képet adjunk róluk. A mintatervezés sokszínű irányzataiban az újabb trendek szerint a váratlanság, a megdöbbentés és a giccsbe hajló burjánzó, barokkos motívumok kapnak főszerepet. Ezt például a luxusmárkáknál igen erősen megfigyelhetjük. Az egyébként a kifinomultság és elegancia képviselőiként számon tartott márkák felfrissíteni kívánják az imázsukat, új, bevállalós dizájnokat létrehozva, néhol már tényleg a figyelemfelkeltésnek alárendelve az alapvető színtani és esztétikai alapelveket. E mellett a minimalizmus továbbra is döntő jelentőségű és még koránt sem látszik, hogy kifogyna erejéből, főleg, hogy a minimállal igen nehéz betelni. A minimalizmus másik aspektusa, hogy a lakást kompakttá téve, mindennek a helyét meghatározva szereljük fel tárolóhelyekkel. A szekrényeket és polcokat elfedve, eltakarva, elegánsan és visszafogott rendszerezettséggel szerkesztjük meg a szobát.


6 targyak tortenettel 2

 • 6.  Tárgyak, melyeknek történetük van

Ki ne élvezte volna az ócskapiacon vagy zsibvásáron való kutakodást és nézelődést. Tárgyak, könyvek, ruhák, bútorok – mind egy-egy izgalmas háttértörténetet rejteget magában. A használt tárgyak és az antik, régi, restaurált bútorok sosem voltak még ilyen keresettek.


7 klima

 • 7.  Klímaszorongás és aktivizmus

A klímaváltozás és a környezetszennyezés kérdésköre az utóbbi években soha nem látott magasságokba tudott eljutni, megmozgatva ezzel egész városnyi embertömegeket. A zero waste, azaz a szemétmentes életmód, a veganizmus és az aktivisták figyelemfelkeltő kampányai az átlagemberre is nagy benyomást tettek – ha egyetért azért, ha nem akkor meg azért. Cégek egész arzenálja próbálja meg az újrahasznosított hulladékból készült termékeit értékesíteni a piacon és egyre nő az érdeklődők száma. A környezettudatos életmód bútorainkon és használati tárgyainkon egy fajta revíziót eredményez, mely hatására igen nagy változásokat tudunk eszközölni környezetünket tekintve.


kapcsolat

 • MOBIL:
  +36205252606
 • EMAIL:
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 • CÍM:

  1042 Budapest, Árpád út 56, 1.em. 21.üzlet

Minden jog fenntartva! © 2021 nemesterstudio.hu